Hayati Karyağdı

Hayati Karyağdı

Sosyal Güvenlik Köşesi
[email protected]

ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM

03 Ocak 2023 - 14:23

ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM

 

EYT Yasası çıktı ancak bir çok eksiklikler ve belirsizlikler mevcuttur. 

*

Cumhurbaşkanın beyanatı ile 5000 günü dolduran prim süresini tamamlayanların yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkını kazanmış olduklarını belirtmiştir.

**

Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kapsamında olanlar faydalanacak. Fakat burada prim ödeme gün süresi sigortalı da 5000 gün denilmekte ise de aslında 5000 değil 5975’e kadar gün sayısı olanlar faydalanacak. 

***

5000 günden kasıt giriş tarihi nazara alınarak 5975 güne kadar günleri olan ve erkekte 25 kadında 20 yıllık süreyi dolduranlar emekli olabilecek. 3600 günden emekli olma koşulu ve yaş şartı kesinlik kazanmış değildir.Önümüzdeki günlerde netlik kazanacaktır.

*

Bağkur‘da ve emekli sandığında gün ve süreler aynı kalmaktadır. Kız emeklilik için kesin bir bildiri mevcut değildir. Erken emeklilik yasasından kasıt 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesi A.ve B. bentlerine göre yaşlılık aylığında faydalanma şartlarında yalnızca yaş şartı kaldırılmış olup gün ve süreler eski kanuna göre değerlendirilecektir. 

**

Kanun kapsamından faydalanabilmek için erkeklerin yurtdışı borçlanmalarını askerlik borçlanmalarını kadınların da yurtdışı ev kadınlarının da geçen sürelerinin ve doğum borçlanmalarını yapabilirler.

***

Olumsuz uygulama ise sigortalının çıraklık da ve stajda geçen sürelerin değerlendirilmişi ayrıca Bağkur kapsamındaki kişilerin de vergi kaydına giriş tarihleri nazara alınmayışı sonucu bir çok vatandaşımız mağdur olmuştur. 

*

İnşallah önümüzdeki çıkabilecek torba kanunlarında bu eksiklikler nazara alınabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum